Niet iedereen is sterk aangelegd op het gebied van financiën. Maar ook al weet je niet veel van passiva, activa en kasstromen, dan nog kom je er soms niet onderuit. Zeker niet als je (de financiële tak van) een bedrijf runt. Het kan zomaar zijn dat je de opdracht krijgt om de bedrijfswaarde te berekenen van een bedrijf binnen de randstad. Heb je hier heel veel vraagtekens bij, dan geen zorg: in dit artikel geven je tips.

Bedrijfswaarde uitgelegd

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een bedrijfswaarde eigenlijk? De waarde die een bedrijf kan hebben op basis van toekomstige vrije kasstromen. Deze waarde is te berekenen met de (netto) contante waarde methode, eventueel gecorrigeerd voor reële opties. Als je wel eens Dragon’s Den hebt gekeken, dan weet je dat de bedrijfswaarde een heel belangrijk punt is voor potentiële investeerders. Hoe je de bedrijfswaarde van een bedrijf berekent, verschilt ook per sector waar het bedrijf zich in bevindt. Als we de bedrijfswaarde heel erg simplificeren, dan gaat de bedrijfswaarde om het bedrag wat de koper in de toekomst aan het bedrijf denkt te verdienen. Je kunt de bedrijfswaarde zelf berekenen, maar je kunt er ook professionals voor vragen, zoals M&A specialist Marktlink.

Bedrijfswaardering in vuistregels

Er zijn boeken volgeschreven over bedrijfswaarderingen en hoe je ze het beste kan voltooien of berekenen. Wij begrijpen echter dat je misschien niet de tijd en zin hebt om hier veel tijd in te investeren, en het liefst gewoon een snelle uitleg over bedrijfswaarderingen hebt. Hoe je een bedrijf waardeert kan op veel verschillende manieren. De bedrijfswaarde berekenen verschilt per bedrijf en per locatie. Toch worden er over het algemeen een aantal vuistregels gebruikt om de bedrijfswaarde te berekenen. De meest gebruikte zijn de volgende:

5 tot 8 keer de nettowinst/ 3 tot 5 keer EBITDA/ 4 tot 6 keer EBIT/ 1 keer de jaaromzet

worm's eye view of high-rise city buildings during daytime

Bedrijfswaarde voor dummies

Even simpel gesteld: wat is belangrijk voor het berekenen van de bedrijfswaarde wanneer je geen talent hebt voor economie en financiën? Allereerst wordt er gekeken naar de winst van een bedrijf, en vaak wordt er dan gefocust op de afgelopen drie jaar. Daarnaast gaat het ook om de omzet van een bedrijf. Daarbij wordt niet alleen naar de meest recentelijke omzet gekeken (dit zou een vertekend beeld kunnen geven), maar ook naar of die omzet terugkerend is. Wordt er gewerkt met vaste abonnementen of is de hoge omzet een resultaat van een toevallige piek. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de rol van de eigenaar van het bedrijf. Het is belangrijk om te weten in hoeverre de huidige eigenaar van het bedrijf verantwoordelijkheid draagt voor het succes van het bedrijf.

Factor maal brutowinst

In de praktijk zie je vaak dat mensen hun bedrijfswaarde berekenen door een factor te vermenigvuldigen met de brutowinst. Die factor zou je ook kunnen kennen als multiple en ligt gemiddeld tussen de 4 en 6 keer maal de brutowinst.

Voorbeeld

Goed – hoe breng je dit nou in de praktijk? We nemen even een voorbeeld met een bedrijf van een brutowinst van 200.000 euro.  De bedrijfswaarde zal in dit geval waarschijnlijk liggen tussen de 800.000 euro en 1.200.000 euro.

0 Shares:
You May Also Like