Gordijnen kunnen het verschil maken in je inrichting. In plaats van kale, galmende muren heb je opeens een warm en cosy gevoel zodra je de juiste gordijnen hebt opgehangen. Ook scheelt raamdecoratie een heleboel qua lichtinval en de temperatuur in huis. Maar hoe kies je de juiste kleur gordijnen uit? Waar moet je op letten?

5 Tips voor de juiste kleur gordijnen

Worden het die okergelige of toch die groene gordijnen? Wij geven je hieronder enkele tips voor het kiezen van de juiste kleur gordijnen. Er zijn een paar dingetjes waar je op moet letten, onafhankelijk en afhankelijk van de ruimte waar de gordijnen komen te hangen. Dit zijn de belangrijkste tips:

  1. Als je op safe wilt spelen, dan is het altijd goed om een neutrale kleur te kiezen. Bijvoorbeeld een lichte tint of een warme aardetint. Zorg dat het gordijn een tintje lichter is of juist donkerder is dan de vloer en je meubels. Zo behoud je wel een bepaalde mate van contrast en dat vinden je ogen leuk als ze een indruk van een ruimte vormen.
  2. Durf jij kleur te bekennen? Kijk dan wel even goed naar alle kleuren die al aanwezig zijn in je interieur, want het moet niet te druk worden. Kies één kleur uit je interieur uit en neem die als basis van je gordijnen. Houd je van vrolijke kleurtjes, probeer alles dan wel in balans te houden. Bijvoorbeeld door een kleur te kiezen die hetzelfde is of erg goed gaat met het grootste meubelstuk (vaak de bank).
  3. Kijk ook even goed naar welk type gordijn je wilt. Je hebt de zogenaamde ‘inbetweens’. overgordijnen, vitrage en voile. Ook kiezen mensen die van strakke interieurs houden vaak voor de luxaflex of rolgordijnen. Het type gordijn dat je kiest, is ook altijd afhankelijk van de ruimte waar het gordijn voor bedoeld is.
  4. Kijk goed naar de ruimte waar je het nieuwe gordijn voor uitzoekt. In de slaapkamer wil je waarschijnlijk een rustige, koele kleur. Al kun je er ook juist voor kiezen om een gordijnkleur te kiezen die matcht met je dekbekovertrek. Rolgordijnen zijn ideaal voor op de slaapkamer. Ze verduisteren goed, je doet ze geruisloos open (wel zo fijn voor je partner of je slapende kinderen) en ze zijn heel snel en handig te bedienen. In de woonkamer zul je vaker gaan voor traditionele stoffen gordijnen die van plafond tot vloer gaan. Let er bij je woonkamer ook even op dat de gordijnen goed passen bij je laminaat of houten vloer. Je wilt niet dat alles te donker wordt, maar te licht is ook niet goed, dan heb je te weinig contrast en dat maakt je interieur er niet spannender op.
  5. De laatste en gouden tip is toch wel om altijd kleurstalen op te vragen, die zijn over het algemeen gratis. Ze geven je een goede indruk van hoe een kleur in jouw interieur, in het daglicht, uit gaat pakken. Ook kun je ze naast je meubels houden om te zien of het vloekt of dat het juist mooi in balans is.
0 Shares:
You May Also Like