In de winter hebben de meeste mensen hun boot niet in het water liggen. Zo tegen de lente gaat men beginnen aan het opknappen van hun boot en dat is best een klusje. Toch is het noodzakelijk om dit te doen, zeker als je zolang mogelijk plezier wilt hebben ervan. Wij vertellen hoe je zelf je houten boot opnieuw kunt schilderen.

Hoe moet je hout voorbehandelen?

Om een ​​goede verfbeurt te krijgen, moet het hout schoon en droog zijn voordat je begint. Als het hout vuil is, moet je het wassen met zeepsop en een spons. Als je een grotere boot hebt, is het een goed idee om een ​​hogedrukreiniger te huren of aan te schaffen. Gebruik geen hogedrukreiniger op een kleine boot, deze kan het hout beschadigen.

Hoe moet je houtrot in een boot behandelen?

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij kleinere boten, maar ook bij grotere boten. Als je houtrot ziet, moet je het schuren en behandelen. Zorg er bij het schuren van houtrot voor dat het schuurblok in een hoek van 90 graden ten opzichte van het hout staat. Het schuurblok moet ook in dezelfde richting bewegen als de houtnerf.

Hoe moet je kaal hout ontvetten?

De eerste stap bij het verwijderen van oude verf is het ontvetten van het hout. Hiervoor gebruik je een product zoals TSP. Breng de TSP aan op het kale hout met een schone doek of spons en laat het dan minstens 15 minuten zitten. Als er veel vet is, moet je het hout schrobben. Spoel het hout af met schoon water en laat het vervolgens goed drogen.

Hoe moet je hout schuren?

Door te schuren krijgt de verf een glad oppervlak om aan te hechten. Als je deze stap overslaat, krijg je luchtbellen en strepen. Schuur het hout met een vlakschuurmachine met schuurpapier korrel 180. Buiten is het makkelijker om hout te schuren, maar als je het binnen moet doen, zorg er dan voor dat de ramen open staan. Na het schuren kun je het hout met een voorlak zoals de Sikkens Rubbol Primer behandelen, alvorens je begint met schilderen.

Welke verf kies je voor jouw boot?

De meeste mensen schilderen hun boten met een olie- of latexverf. Olieverven zijn duurzamer, maar ze zijn niet zo gemakkelijk om mee te werken als latexverven. Latexverven zijn gemakkelijker om mee te werken, maar ze zijn dus niet zo duurzaam. Als je van plan bent de boot regelmatig opnieuw te schilderen, kun je overwegen een verf te gebruiken met een duurzame afwerking, zoals urethaan of epoxy.

0 Shares:
You May Also Like