Om ondernemers door de coronacrisis te helpen, heeft de overheid verschillende regelingen in het leven geroepen. Ook andere partijen doen hun uiterste best om ondernemers bij te staan in deze moeilijke tijd. Zo hebben banken, in samenwerking me de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Kleine Kredieten Corona garantieregeling opgestart. Deze regeling staat in de volksmond ook wel bekend als een KKC-lening. Ondernemers uit het segment kleinbedrijf die tijdelijke financiële tekorten hebben als gevolg van corona, kunnen hier gebruik van maken. Ben je niet bekend met deze regeling? Wij zetten hier de belangrijkste zaken met betrekking tot een KKC-lening  op een rijtje.

Hoe ziet de lening eruit?
Aangezien geld lenen geld kost, wil je ongetwijfeld eerst weten hoe een KKC-lening er precies uitziet. Zodra je de lening eenmaal ondertekend hebt, stort de geldverstrekker het volledige bedrag dat je leent op jouw rekening. Hierdoor kun je er direct mee aan de slag. Omdat het hier om een lening gaat, moet je het totale bedrag terugbetalen. Dit doe je binnen 5 jaar, want dit is de maximale looptijd van een KKC-lening. Maandelijks los je een afgesproken bedrag af, inclusief rente. Je betaalt de gehele looptijd een vaste rente. Deze ligt voor een KKC-lening tussen de 3 en 4 procent.

Omdat het hier om corona krediet gaat, wordt er rekening gehouden met de verminderde liquiditeit van bedrijven. Zo betaal je de eerste twaalf maanden alleen rente. Als de lening eenmaal een jaar loopt, begin je met het lineair aflossen van de KKC-lening. De lening loopt 5 jaar, maar je betaalt het bedrag eigenlijk in vier jaar terug.

Voorwaarden waaraan je moet voldoen
Klinkt een KKC-lening jou als muziek in de oren? Juich dan niet te vroeg. Het is namelijk niet zo dat ieder bedrijf in aanmerking komt voor deze lening. Je moet namelijk aan behoorlijk wat voorwaarden voldoen om zo’n lening af te sluiten. Om jou enig inzicht te geven in deze voorwaarden zetten we er hier een aantal op een rijtje.

– Jouw bedrijf moet het afgelopen jaar winst hebben gemaakt;
– De omzet van jouw onderneming moet hoger liggen dan 50.000 euro;
– Je moet voor 1 januari 2019 gestart zijn met jouw bedrijf;
– De winstdaling als gevolg van Covid-19 moet meer dan 10 procent zijn;
– Je hebt niet meer dan 250.000 euro aan leningen, krediet of lease openstaan;
– Er zijn reeds maatregelen genomen om de liquiditeitspositie van jouw bedrijf te verbeteren;
– Je verwacht dat jouw bedrijf na de coronacrisis levensvatbaar is.

Zoals gezegd is dit een kleine greep uit de voorwaarden waaraan je moet voldoend om in aanmerking te komen voor een KKC-lening. Benieuwd welke eisen een kredietverstrekker nog meer stelt? Klik hier en ontdek wat alle voorwaarden van de KKC-regeling zijn.

Hoeveel kun je lenen?
Omdat de KKC-lening bedoeld is om tijdelijke financiële tekorten op te vangen, kun je geen willekeurig geldbedrag lenen. Begrijpelijk, want het is voor een kredietverstrekker nogal een risico om in deze tijd geld uit te lenen. Wil je gebruikmaken van de KKC-lening? Dan dien je minimaal 10.000 euro te lenen. Het maximale leenbedrag is vastgesteld op 50.000 euro. Het bedrag dat je kunt lenen wordt bepaald op basis van de gegevens die je aanlevert bij een kredietverstrekker. Heb je meer geld nodig? Of zoek je naar een manier om een langlopende investering te financieren? Kijk dan of een zakelijke lening iets is voor jouw bedrijf.

0 Shares:
You May Also Like