Er zijn heel wat verschillende betaalmethodes die je op je website kan aanbieden. Doe je zaken in heel Europa dan staat de teller al op circa 40 verschillende lokale en internationale betaalwijzen. Je wil de meest passende keuzes maken, want ze allemaal aanbieden is wat te gek. Wat zijn de meest gebruikte betaalmethoden in Nederland en waarmee moet je rekening houden in je keuze? Wij zochten het voor je uit. 

 

De populairste betaalmethode: iDeal

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is iDEAL enorm populair in Nederland. Met een aandeel van 70% mogen ze zich het meest gebruikte betaalmiddel voor online aankopen noemen. 

Een kenmerk van iDEAL is dat de betaling niet terug te draaien is. Betaald is betaald, no way back. Voor je webshop is dit een voordeel, zo weet je dat met iDEAL het bedrag vooraf op jouw rekening zal staan. Hoe gaat het precies in zijn werk? Per transactie betaal je aan iDEAL een vast tarief van ongeveer 0,30 euro. Het is je payment service provider die deze financiële afwikkeling verzorgt. Elk betaalmiddel heeft zijn eigen kosten per transactie, variabel of vast of een combinatie, afgestemd op de betaaldiensten die het biedt. Zo ligt de prijs van een betaling met creditcard hoger dan die van iDEAL, maar biedt een creditcardmaatschappij de consument ook een betaal verzekering en de mogelijkheid om te betalen op krediet. 

Achteraf betalen

Achteraf betalen is enorm populair. Hoewel de kost per transactie voor de webshop hoger ligt dan die van een iDEAL-betaling, zal het je bestellingen en orderwaarde in de meeste gevallen een boost geven. En elke manier die de conversie kan verhogen is welkom, toch? Vooral voor nieuwe klanten is het een duwtje in de rug om gauw die eerste bestelling te plaatsen. Ze hebben het product nog niet betaald, kunnen kijken of de levering vlot verloopt, het product in real life bewonderen en beoordelen én indien gewenst zonder poespas terugsturen. Ook je krijgt wel vaker te maken met retours, maar je customer experience schiet wel de hoogte in. Een vorm van achteraf betalen aanbieden is trouwens verplicht in Nederland. 

Internationaal uitbreiden 

Wil je uitbreiden naar België of in andere landen je producten online verkopen? Geweldig! Natuurlijk betalen ze niet overal op dezelfde manier zoals we dat in Nederland doen. Terwijl iDEAL bij ons koploper is, gebruiken ze in België voornamelijk Bancontact en in Duitsland is dat PayPal, Sofort en Giropay. 

Je moet het allemaal maar weten. Hoewel een klein beetje online research je al heel wat wijzer maakt, kan ga je best ook te rade bij je contactpersoon van je payment service provider Nederland. Hier werken specialisten als het op betaalprocessen en betaal strategie aankomt, vraag hen gerust om advies bij het kiezen van de juiste betaalmethoden voor je website.

0 Shares:
You May Also Like