Na een dag vol museumbezoeken en andere amusante culturele activiteiten, is het ’s avonds tijd om wat stoom af te blazen. Het Amsterdamse nachtleven is heel gevarieerd. Van uitbundige nachten in de club tot een intieme jazz-sessie en van een knus bruin café tot concerten. Amsterdam biedt een avondprogramma voor ieder publiek.

We kunnen ons voorstellen dat het aanbod van Amsterdams nachtleven nogal overweldigend voor je is. Daarom hebben we geprobeerd de basis voor uitgaan in Amsterdam voor je op een rijtje te zetten.

Uitgaansgebied in Amsterdam

Stap 1 is natuurlijk uitzoeken waar je moet zijn voor alle activiteiten. Het nachtleven van Amsterdam lijkt in twee gebieden gecentreerd:

1. Leidseplein
Dit plein ligt in het zuiden van het centrum van Amsterdam. Naast de twee popzalen (Melkweg en Paradiso) vind je hier een aantal restaurants en een handjevol Ierse pubs. Loop je richting de Korte Leidsedwarsstraat en de Lange Leidsedwarsstraat, dan kom je nog veel meer restaurants en cafétjes tegen.

2. Rembrandtplein
In dit gebied kan je terecht voor een aantal kleinere clubs en nog veel meer bars. Geïnteresseerd in de gay scene van het Amsterdamse nachtleven? Op vijf minuten lopen van het Rembrandtplein vind je de Reguliersdwarsstraat waar je je naar hartenlust kan onderdompelen in de GLBTIQ-gemeenschap van Amsterdam!

Bars in Amsterdam

Natuurlijk zijn bij bovengenoemde locaties veel interessante avonden te beleven, maar deze twee pleinen worden ook wel een beetje gezien als toeristische trekpleisters. Het Amsterdamse nachtleven heeft veel meer te bieden dan het Leidse- en Rembrandtplein.

Wist je bijvoorbeeld dat ieder stadsdeel z’n eigen kleine stadskern heeft met altijd wel één straat vol met gezellige buurtkroegjes en hippe barretjes. In West kan je bijvoorbeeld het beste in het gebied rond de Kinkerstraat zijn voor vermaak in de avonduren – voor winkelen trouwens ook! De Javastraat is hét gebied waar ’t in Oost allemaal gebeurt. Je gaat naar de wijk De Pijp in Amsterdam Zuid voor coole bars met een hoog hipster- en yuppiegehalte en speciaalbiertjes, terwijl je in Amsterdam Noord rond het NDSM-terrein moet zijn voor een meer alternatieve vibe. De grotere clubs vind je meer aan de rand van de stad, maar daarover straks meer!

Suggesties:

– Walter’s (Oost)
– Café Panache (West)
– Escobar (Zuid)
– IJ-kantine (Noord)

Clubs in Amsterdam

Dat de DJ-scene in Nederland groot is, hoeven we je – na o.a. Tiësto, Martin Garrix en Armin van Buren aan de top van de wereld – niet meer uit te leggen. Het is dan ook geen wonder dat Amerdam de gastheer is het grootste clubfestival van de wereld, ook wel bekend als Amsterdam Dance Event. DJs van over de hele wereld komen speciaal voor dit evenement met exposities, conferenties en feesten naar Amsterdam. Het komt er op neer: ben je fan van elektronische muziek en bezoek je Amsterdam? Dan kan je de stad eigenlijk niet verlaten zonder in ieder geval één van de clubs te bezoeken.

Zoals we eerder al schreven, vind je een aantal clubs in het centrum van Amsterdam. Denk dan aan Club Air, Claire en de Chicago Social Club, bijvoorbeeld. Voor de grotere clubs moet je een minuutje of twintig fietsen (jup, je bent in Amsterdam, waar we alles meten in hoelang je er op je stalen ros over doet) vanaf het centrum van de stad. Bekende clubs zijn onder andere De School in Amsterdam West, Shelter (in de kelder van de A’DAM-toren) en Radion. Hier kan je tot in de vroege uurtjes los gaan op snoeiharde techno, house en andere elektronische knallers.

Amsterdam Nightlife tickets

Wil jij het clubben naar een volgend niveau tillen en ben je hier een paar dagen? Denk dan eens na over het aanschaffen van een Amsterdam Nightlife ticket. Hiermee kan je onbeperkt naar clubs voor €10 of €20. De prijs varieert naargelang de duur van je verblijf.

Festivals in Amsterdam

Stel je het volgende even voor: het is 28 graden, je draagt je meest zomerse outfit en je bent voorbereid om de hele dag en avond te gaan dansen op een festival. Klinkt goed, hè? ’s Zomers heeft Amsterdam een gigantisch aanbod van festivals. Je zal deze niet of amper in het centrum van de stad vinden, aangezien er ook nog mensen wonen die in ’t weekend ook graag van hun stad en de rust genieten. Maar dit is geen enkel probleem,  natuurlijk. Een festival in de natuur is sowieso leuker dan eentje in de stad. Gelukkig heeft Amsterdam veel recreatiegebieden waar je een fijn feestje kan bouwen.

Denk bijvoorbeeld aan Lentekabinet in ’t Twiske (net iets ten Noorden van Amsterdam) of feestjes met een urban inslag, zoals Vunzige Deuntjes in ’t Diemerbos. Je kán heel avontuurlijk de fiets pakken naar ’t feestje, maar de meeste festivals bieden een pendeldienst vanaf een paar handige plaatsen (zoals de grotere treinstations). Voor festivalinspiratie kan je ’t beste naar FestivalFans.nl gaan om op de hoogte te blijven van welke leuke feestjes er zijn wanneer jij in de stad bent.

Concerten in Amsterdam

Als concertliefhebber kan je in Amsterdam je hartje ophalen! Van intieme zaaltjes naar poppodia tot stadions, je kan overal wel terecht voor muziek. In de binnenstad vind je vooral de eerste twee soorten concertzalen. Gaat jouw hart sneller kloppen van moshpits bij een punk- of rockshow? Dan kan je bijvoorbeeld het beste naar The Cave aan de Prinsengracht. Maar je kan ook ineens een jazz of blues-optreden binnenvallen wanneer je op een zondag langs de grachten wandelt en een caféetje induikt voor een versnapering.

Melkweg en Paradiso zijn de poppodia waar we ’t net al even over hadden. De programmering van beide zalen zijn niet makkelijk te duiden, waardoor er een leuke mix van artiesten en stijlen ontstaat zodat iedereen kan genieten. De ene avond schudt het gebouw op haar grondvesten door een metal-avond en de volgende dag luister je er naar de gevoelige nummers van een singer-songerwriter. Even lekker de avond en de optredens evalueren wordt je heel gemakkelijk gemaakt met het brede scala bars in de buurt van Melkweg en Paradiso.

We raden je aan om naar het gebied rondom Station Bijlmer ArenA te gaan als je op zoek bent naar een groot concert. Scoor kaartjes voor de Johan Cruijff ArenA zelf, of duik de Ziggo Dome of AFAS Live in. Allemaal op vijf minuten lopen van elkaar en het metrostation. Lekker handig. Koop je tickets wel ruim van te voren, want shows in deze concerthallen verkopen zéker weten uit!

Nou, zo moet je wel de basis van het Amsterdamse nachtleven onder de knie hebben. Dus, zoals David Bowie ooit zei: put on your red shoes and dance the blues. Of de boogie of gooi lekker die handjes in de lucht op een techno-avond. Geniet van jouw nachtje in de stad!

0 Shares:
You May Also Like