Inwoners van Amsterdam hebben nogal de neiging om onze hoofdstad als middelpunt van het universum te zien – guilty as charged. Maar er zijn zo veel mooie écht Nederlandse bezienswaardigheden buiten de stad te vinden. Plan een dagtrip vanuit Amsterdam om de rest van het land te ontdekken.

Van traditionele bollenvelden, kaas en windmolens tot aan ademenbenemende museums, historische bezienswaardigheden en een paar onvergetelijke steden in Zuid-Holland.

Oer-Hollandse trekpleisters

Laten we beginnen met een paar Nederlandse klassiekers. Als je de Nederlandse reisgidsen opslaat, stuit je als snel op de kaasmarkten, tulpen en windmolens.

1. Kaasmarkten

Alkmaar en Gouda zijn twee van de beste steden voor de kaasliefhebbers onder ons. Bezoek de kaasmarkten om te ontdekken hoe kazen worden gemaakt, vroeger werden verhandeld en natuurlijk om kaas te proeven tot je er buikpijn van hebt. We gaan er zelf een beetje van kwijlen. Jij?

Sightseeing outside Amsterdam - Cheese market.png

2. Keukenhof

Er is maar één plek in Nederland waar we metéén aan denken wanneer je ons vraagt waar je ’t beste tulpen en bloemen kan kijken: Keukenhof! Een paar weken per jaar (van eind maart tot halverwege mei) staat het grootste bloemenpark van Europa in bloei. Draag je meest kleurrijke outfit om helemaal op te gaan in de kleurenpracht. Waarom combineer je je tripje naar de Keukenhof niet met een bezoekje aan Volendam en de Zaanse schans voor om jouw daguitje compleet te maken met een prachtig vissersdorp en indrukwekkende windmolens.

Sightseeing outside Amsterdam - tulips.png

3. Windmolens

Daarover gesproken… We hebben een aantal windmolens in Amsterdam, maar die zijn over de hele stad verspreid. Als je op zoek bent naar het ultieme Nederlandse plaatje van groene velden, veel water omringd door windmolens en blauwe luchten gevuld met de typische Nederlandse wolken (kom op, je weet dat je ’t wil!) ga dan naar de Zaanse Schans. Voeg daar nog wat vissersdorpjes in de vorm van Edam en Volendam aan toe voor een volledig dagje uit.

Sightseeing outside Amsterdam - Zaanse Schans.png

Kunstzinnige bezienswaardigheden

We houden natuurlijk van het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum aan ’t Museumplein, maar je kan je kunsthart natuurlijk ook héél erg goed ophalen buiten Amsterdam.

4. Van Gogh tour

Ga op tour naar één van de steden waar Vincent van Gogh heeft gewoond, bijvoorbeeld. En ontdek waarom hij in Nuenen zoveel inspiratie had dat hij meer dan 500 werken schilderde en tekende in twee jaar.

Sightseeing outside Amsterdam - Van Gogh.png

5. Moderne kunst en natuur

Je kan natuurlijk ook kunst en natuur met elkaar combineren door het Kröller-Müller Museum in natuurpark de Hoge Veluwe te bezoeken voor bijvoorbeeld een mooie collectie Picasso’s! Het museum ligt in het midden van het gigantische park, dus pak vooral een gratis (oh jawel!) fiets en rijdt door de heide en bossen naar het Kröller-Müller voor werken van Monet, Van Gogh en Mondriaan tussen alle andere briljante kunstenaars.

Sightseeing outside Amsterdam - Picasso.png

Historische trekpleisters

Qua oppervlakte is Nederland misschien niet groots, maar van een land dat als oud is als ’t onze (officieel sinds 1846 tot land verklaard, maar natuurlijk al eeuwen langer onofficieel) kan je verwachten dat het rijk aan historie is. Het centrum van Amsterdam wordt bijvoorbeeld gedomineerd door de Gouden Eeuw, maar ook van de Tweede Wereldoorlog kan je nog veel sporen vinden. Zo ook buiten onze hoofdstad.

6. Kamp Vught

Voor ieder die wil leren over de Tweede Wereldoorlog en welke impact dit op ons land heeft gehad en nog steeds heeft, is detentiekamp Kamp Vught een must. Voordat je het kamp bezoekt, raden we je aan om Den Bosch te bezoeken en het historische centrum met de leuke pleintjes en hotspots voor lunch door te slenteren.

Zuid-Hollandse stedentrip

Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar wist je dat Holland eigenlijk maar een klein onderdeel van ons land is? De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland sámen zijn Holland. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, maar Haarlem is de hoofdstad van provincie Noord-Holland en Rotterdam van Zuid-Holland. Oké, de aardrijkskundeles is voorbij – voor nu, dus laten we beginnen aan geschiedenis en politiek. Dit klinkt misschien een beetje saai, maar niets is minder waar! Ga mee naar Rotterdam, Delft en Den Haag.

7. Rotterdam

Rotterdam is tijdens de Tweede Wereldoorlog zo goed als volledig platgebombardeerd en daarna volledig opnieuw opgebouwd om uiteindelijk de grootste haven van Europa te faciliteren. Je vindt in Rotterdam veel moderne architectuur, muren vol kunstzinnige graffiti en andere gave kunst.

Sightseeing outside Amsterdam - Rotterdam.png

8. Delft

Ga naar Delft voor een geschiedenislesje over Nederland. Naast dat de stad een schat aan historische figuren en momenten heeft voortgebracht, zijn er ook veel schilders die Delft als inspiratiebron voor hun vele kunstwerken hebben gebruikt. Laten we ook vooral het beroemde Delfts Blauw aardewerk niet vergeten!

9. Den Haag

Den Haag is politiek gezien het epicentrum van ons land en herbergt ook het Internationaal Gerechtshof. Buiten het politieke accent binnen deze stad, vind je ook veel museums – zowel met klassieke kunst als moderne. Als je dan tóch in Den Haag bent, probeer dan ook nog even naar het strand van Scheveningen te gaan voor een portie zeevruchten of een cocktail. Wist je dat de Rolling Stones ooit optraden in het Kurhuis in Scheveningen en het publiek de zaal – letterlijk! – hebben afgebroken?

Sightseeing outside Amsterdam - Den Haag.png

Waar ga jij binnenkort heen?

0 Shares:
You May Also Like