Amsterdam barst ervan. Bruine kroegen. Een café waar je een koud pilsje kunt drinken, gezellig kunt samenkomen met je vrienden, of juist helemaal alleen aan de toog kunt hangen. Niet alleen Nederlanders zijn er niet weg te slaan, ook toeristen zijn er dol op. Maar wat is er nu zo leuk aan de Amsterdamse bruine kroeg? Een ode aan het Hollandse café in vijf positieve punten.

1. Het is er knus

Of de kroeg nu vol staat met mensen, of helemaal leeg is. Een bruine kroeg hangt áltijd een knusse sfeer. Dat komt onder andere door het interieur, waar het ook de bijnaam van ‘bruin café’ aan heeft te danken. De bar is vaak van hout. Net als de kozijnen, de krukken, de vloer en de balken van het plafond. Bovendien is er over het algemeen weinig verlichting en moet een bruin café het vooral hebben van het beetje daglicht dat door een raam naar binnen komt.

2. Het is er gezellig

In een bruine kroeg maakt het niet uit of je met een groep vrienden lol komt trappen, of dat je in je eentje een biertje weg tikt aan de bar. Je hebt altijd aansprak. Met de barvrouw, met degene die naast je zit aan de toog, of met een voorbijganger in het toilet. Een écht Hollands café in Amsterdam geeft iedereen het gevoel dat ‘ie welkom is en erbij hoort. En de laagdrempeligheid van de gesprekken maakt het makkelijk om altijd ergens op aan te haken.

3. Goede muziek

Een echt Amsterdams café draait niet zomaar een populair radiostation of de hippe nummers uit de top 40. Nee, in een Amsterdamse bruine kroeg draaien ze muziek van de enige echte volkszangers. Denk aan André Hazes, Gerard Joling, Wolter Kroes. Of aan Tino Martin, Wim Sonneveld en Willeke Alberti. Hollandse glorie. Dát is wat er uit de luidsprekers knalt. Extra fijn: in een bruine kroeg mag je ongegeneerd meezingen. Niemand die daar iets van zegt.

4. Een fruitautomaat

In een Amsterdamse kroeg mag er één ding absoluut niet ontbreken. En dat is een fruitautomaat. In vrijwel elk bruin café dat je tegenkomt, kun je op gokkasten spelen. Je gooit een paar euro in zo’n apparaat, klikt op wat knoppen en laat het lot vervolgens de rest doen. Met een beetje geluk win je een leuk bedrag en geef je een rondje. En als je je inzet verliest, is er ook weinig aan de hand. Dan heb je in ruil voor die paar euro in ieder geval een prima tijdverdrijf terug gekregen.

5. Genoeg te zien

Je raakt in een bruine kroeg eigenlijk nooit uitgekeken. Er is altijd wel weer iets te zien. Van bijzondere schilderijen aan de muur waarvan je je afvraagt hoelang ze er al hangen, tot gekke snuisterijen die nog dateren uit de jaren stilletjes. En van een antiek voorwerp waarvan je het bestaan was vergeten, tot bijzondere figuren die binnenwandelen voor een versnapering. Hoe vaak je ook in eenzelfde café bent geweest, er vallen je elke keer weer nieuwe dingen op.

0 Shares:
You May Also Like