De badkamer is de perfecte plek om je huis een stukje milieuvriendelijker te maken. In deze ruimte wordt dagelijks namelijk het meeste water en energie van het huis wordt verbruikt. Door slimme oplossingen kan jij ervoor zorgen dat de badkamer een duurzamer wordt. Maar welke mogelijkheden zijn er op het gebied van energiebesparing en duurzame warmte? Wij zetten een paar opties op een rijtje.

Feiten

Bij de meeste huishoudens geldt dat in de badkamer het meeste water wordt verbruikt. Tijdens een douchebeurt van 5 minuten wordt er gemiddeld 55 liter water verbruikt. Het kost al gauw 110 liter water om een bad te vullen. Daarnaast is het prettig als de ruimte in de winter lekker warm is, daar kan ook behoorlijk wat energie in gaan zitten. De badkamer is de ideale plek om te besparen op water en energie. Maar dit hoeft niet te koste te gaan van het comfort.

Waterbesparende douchekoppen

Een van de snelste en bekende manieren om milieuvriendelijk met water om te gaan is een waterbesparende douchekop. Zonder dat dit ten koste gaat van het comfort bespaar je met zo’n douchekop omgerekend een minuut minder water. Dit kan per douchebeurt al enkele liters schelen!  Of kies voor een duurzame regendouche. Het merk Xenz heeft in 2018 al een krachtige en zuinige douche ontwikkeld: de Upfall Shower. Dit is een spaardouche waarbij je een comfortabele waterval van meer dan 30 liter minuut over je heen krijgt. Het verbruik is daarbij slechts 1,5 liter water per minuut. Hiermee bespaar je dus flink. Maar deze regendouche is ook nog eens duurzaam: door het unieke Upcycle systeem wordt het douchewater opgevangen, gefilterd, ververst, verwarmd en opnieuw rondgepompt. Erg milieuvriendelijk dus.

LED verlichting

Vervang alle lichten in de badkamer voor LED-verlichting. LED lampen gebruiken minder energie dan gewone gloeilampen en zelfs spaarlampen. Ze gaan ook nog eens veel langer mee. Je kan naast de basisverlichting ook denken aan geïntegreerde LED verlichting in spiegels. Zo heb je direct licht op je gezicht waarbij de rest van badkamer minder fel verlicht hoeft te zijn.

DoucheWC

Je zou het in eerste instantie misschien niet denken maar een doucheWC is milieuvriendelijker dan een traditionele wc met toiletpapier. Hoe dan? Het water en energie dat gebruikt wordt bij de productie en transport van wc papier staat niet in verhouden met de hoeveelheid water dat wordt gebruikt van een spoelbeurt van een doucheWC. Een ander voordeel is dat in vergelijking met vegen, reiniging met water veel hygiënischer is voor zowel het onderlichaam als je handen.

Duurzame materialen

Ook kun je jouw badkamer milieuvriendelijker maken door te kiezen voor duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor natuursteen, hout of glas. Ook keramische tegels passen goed in een duurzame badkamer. Deze worden gemaakt uit een kleimengsel dat onder grote druk wordt geperst en bij hoge temperaturen gebakken wordt. Door dit specifieke productieproces ontstaat een oersterke tegel die jarenlang meegaat.

Een ander materiaal goed toe te passen is in de badkamer is Solid Surface. Dit materiaal is slijtvast, vlekwerend en vochtbestendig, waardoor het zeer lange tijd mee gaat. Daarnaast heeft de productie een kleine ecologische footprint. We zien dat dit materiaal steeds vaker wordt toegepast bij onder andere wastafels.

Stijl en smaak

Er is in de badkamerwereld genoeg keus tussen materialen en producten wat ten goede komt van het milieu zonder dat dit afbreuk doet aan het comfort. Benieuwd wat bij jouw badkamer kan? De adviseurs van Sani4all helpen je graag verder. Samen kijken we naar de mogelijkheden in jouw ruimte. Maak snel een afspraak en laat je adviseren bij een winkel bij jou in de buurt.

0 Shares:
You May Also Like