Wat zijn de gelijkenissen?

Hoewel het verschillende cryptocurrencies zijn hebben Bitcoin(BTC) en Litecoin(LTC) veel dingen gemeen. Fiat munteenheden zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar steunen op

centrale banken voor hun waarde, legitimiteit en circulatiecontrole. Wanneer investeerders BTC of LTC kopen geldt deze centralisatie niet maar vertrouwen ze eerder op de cryptografische integriteit van het netwerk.

Transacties en Opslag

Litecoin en Bitcoin zijn beide cryptocurrencies die kunnen worden gemined met speciale mine apparatuur. Ze kunnen worden gekocht of verhandeld op cryptoplatformen zoals Coinbase, Anycoin Direct en Binance. Ze kunnen beide veilig bewaard worden in een wallet. Ze zijn ook vollatiel als het op prijs aankomt.

Proof-of-Work

Litecoin en Bitcoin gebruiken alletwee het proof-of-work principe. Het proces waarmee transacties worden goedgekeurd werkt dus op dezelfde manier. Een andere manier om transacties goed te keuren is het proof-of-stake model. Ethereum 2.0 gaat volgens dit principe werken.

Verschillen tussen Bitcoin en Litecoin

Bitcoin en Litecoin hebben dus meerdere overeenkomsten maar uiteindelijk zijn het verschillende cryptocurrencies en hebben ze onvermijdelijk enkele unieke kenmerken. Hier is wat ze verschillend maakt.

Transactiesnelheid

Wanneer je transacties doet met Bitcoin en Litecoin gebeuren deze meestal onmiddellijk. Toch hebben ze enige tijd nodig totdat de andere netwerkdeelnemers de transacties bevestigen. Bitcoin heeft een gemiddelde transactiebevestigingstijd van minder dan 9 minuten, hoewel het iets langer kan duren op momenten van grote drukte. Tegelijkertijd is Litecoin gemaakt met het doel om transacties sneller te maken zodat transactiesnelheid aantrekkelijk genoeg zou zijn voor mensen om het te gebruiken. Litecoin’s transacties duren minder dan 2,5 minuten en dit is een van de redenen waarom het in de loop der jaren populair is geworden..

Marktkapitalisatie

De twee cryptocurrencies hebben verschillende marktkapitalisaties. In augutus 2022 heeft Litecoin een marktkapitalisatie van meer dan 4 miljard euro, terwijl die van Bitcoin rond de 25 miljard euro schommelt. Bitcoin is als netwerk simpelweg veel groter dan andere cryptocurrencies. De munt die qua marktkapitalisatie het dichtst in de buurt komt van Bitcoin is Ethereum, met een marktkapitalisatie van 15 miljard euro. Het is dus niet echt een verrassing dat Bitcoin groter is dan Litecoin.

Algoritmes

Litecoin en Bitcoin hebben ook verschillende algoritmes. Litecoin gebruikt Scrypt, terwijl Bitcoin SHA-256 gebruikt. De twee algoritmes hebben verschillende effecten op hoe het minen van nieuwe munten verloopt. Er is veel rekenkracht nodig om transacties op zowel Litecoin als Bitcoin te bevestigen. Meestal is SHA-256 een complexer algoritme vergeleken met Scrypt. Miners gebruiken vaak ook de meest geavanceerde hardware om Bitcoins efficiënt te kunnen minen. Om dit te doen gebruiken ze ASIC’s, hardware die specifiek gemaakt is om Bitcoins te minen. Ondertussen is Scrypt zo gemaakt dat het niet zo afhankelijk is van ASIC-gebaseerde hardware, wat meer mensen naar Litecoin heeft doen kijken. Litecoin lijkt dus toegankelijker voor mensen die aan mining willen doen.

Distributie

Litecoin en Bitcoin hebben een verschillende maximul hoeveelheid. Bitcoin kan nooit meer dan 21 miljoen coins hebben. Litecoin daarentegen kan tot 84 miljoen coins gaan.

Hoewel dit op het eerste gezicht een voordeel is, is dat in werkelijkheid niet echt het geval omdat beide munten in een bijna oneindig aantal kleine bedragen te verdelen zijn.

0 Shares:
You May Also Like