Als je een van de velen bent die last heeft van slapeloosheid dan wil je daar een oplossing voor. Misschien merk je dat jouw geest op hol slaat en jouw lichaam woelt en draai,t terwijl je eigenlijk gewoon wilt slapen. Het kan ook zijn dat je altijd te vroeg wakker wordt. In deze blog behandelen we slaapproblemen en wat je ertegen kunt doen.

Met de juiste aanpak kun je binnen enkele minuten betrouwbaar in slaap vallen. Een van de sleutels om soepel in slaap te vallen is ontspanning. Het is een fysiologisch proces dat zowel de geest als het lichaam positief beïnvloedt.

Ontspanningsreactie

Door de ontspanningsreactie kun je rustig in slaap vallen. Goede handleidingen bieden ontspanningsmethoden die kunnen helpen bij slapeloosheid en doorslaapproblemen. Deskundigen benadrukken dat het enige tijd kan duren om deze technieken onder de knie te krijgen, maar de praktijk loont. Sterker nog, deze methoden zijn aanpasbaar, ze vergen echter wel training.

De belangrijkste elementen voor ontspanning

Duizenden jaren lang is ontspanning een centraal aandachtspunt geweest in spirituele en culturele praktijken. Waardoor een gevoel van kalmte en verbinding met zichzelf en de omringende wereld mogelijk werd gemaakt.

De belangrijkste elementen zijn:

  • Een rustige omgeving. Stil hoeft niet volledig stil te betekenen. Kalmerende geluiden of muziek kunnen nuttig zijn. Luide of schurende geluiden moeten worden vermeden.
  • Een aandachts- of focuspunt. Een woord, zin, mantra, ademhalingspatroon of mentaal beeld. Ze kunnen allemaal worden gebruikt om uw aandacht te trekken en het denken over externe problemen te verminderen.
  • Een passieve houding. Door te accepteren dat het normaal is dat je gedachten afdwalen, kun je op je gemak blijven. Zo kun je je aandacht weer richten op het object van je aandacht.
  • Een comfortabele positie. Het vinden van een gezellige plek om te ontspannen is van cruciaal belang. Wanneer je je ontspant om in slaap te vallen, is de aanbevolen positie uiteraard in bed liggen.
  • Een comfortabele slaapomgeving. Het vinden van het beste matras en kussen voor jouw slaaphouding en lichaamstype kan van groot belang zijn voor een goede nachtrust.
  • Het gebruik van natuurlijke slaapmiddelen die je helpen slapen.

Natuurlijke middelen

Alle volgende methoden zijn manieren om ontspanning te bereiken, zodat je rustig in slaap kunt vallen:

  • Er wordt al lang aangenomen dat warme melk in verband wordt gebracht met chemicaliën die de effecten van tryptofaan op de hersenen simuleren. Dit is een chemische bouwsteen voor de stof serotonine, die betrokken is bij de slaap-waakovergang.
  • Kamillethee kan ook nuttig zijn. Er wordt aangenomen dat het flavonoïden bevat die kunnen interageren met benzodiazepinereceptoren in de hersenen. Deze zijn ook betrokken bij de slaap-waakovergang.
  • Gebruik van melatoninesupplementen. Melatonine is een hormoon dat van nature in de hersenen vrijkomt vier uur voordat je een gevoel van slaperigheid ervaart. Het wordt veroorzaakt door de reactie van het lichaam op verminderde blootstelling aan licht.
0 Shares:
You May Also Like