Wil je besparen in je huishouden? Er is meer mogelijk dan je denkt! Met name op de lange termijn merk je het terug in je portemonnee, als je let op de uitgaven. Natuurlijk zijn er bepaalde dingen waar je je extra bewust van moet zijn, maar met deze tips helpen we je op weg.

Slim boodschappen doen

Door slimmer boodschappen te doen, kun je vaak al veel besparen. Bestel bijvoorbeeld vaker online je boodschappen! Zo kun je beter de prijzen vergelijken, die vaak nogal uiteen liggen. Je kunt zo dus ook beter op aanbiedingen letten, of het nu gaat om koffie, pasta of tandpasta. Je vindt Tassimo cups voordelig online, in je favoriete smaak. Haal je boodschappen het liefst een keer per week in huis, in plaats van bijvoorbeeld iedere dag. Zo maak je bewustere keuzes en kies je beter wat je echt nodig hebt. Ga in ieder geval niet naar de supermarkt als je trek hebt, want dan ben je gevoelig voor impulsaankopen. Koop producten meteen in bulk in, als je het gewoon kwijt kunt in bijvoorbeeld je voorraadkast.

Alles opmaken

Je hebt minder boodschappen nodig als je alles netjes opmaakt. Dat lukt al door slimmere keuzes te maken. Gebruik bijvoorbeeld koffiebonen, die langer vers blijven dan gemalen koffie. Segafredo koffiebonen zijn lekker, naar de echte Italiaanse koffiesmaak. En er zijn meer manieren om alles in huis helemaal op te maken. Bedenk aan het begin van de week goed welke maaltijden je gaat maken. Heb je bij de ene maaltijd een halve courgette over? Dan kun je die weer gebruiken bij een andere maaltijd: probeer dit in je systeem te krijgen. Het is immers zonde om vers voedsel weg te moeten doen, omdat het niet meer goed is. Haal daarom precies voldoende vers eten in huis voor de week, en niet onnodig veel. Daarmee bespaar je ook direct! Verder kun je kiezen voor eten uit blik of uit de diepvries, wat meestal ook nog eens een goedkopere keuze is. Restjes kun je trouwens tevens prima invriezen, om op een later moment nog op te eten. Zo kun je koken in grotere porties en dit bewaren, wat vaak voordelig is.

Energie besparen

In veel huishoudens kan er energie bespaard worden. Of het nu gaat om stroom of gas: maak hierin slimmere keuzes. Draai de wasmachine of vaatwasser alleen als het apparaat echt vol zit. Wassen kan vaak op een lagere temperatuur. Je hebt trouwens ook minder wasmiddel nodig dan op de verpakking staat aangegeven, waar je ook weer wat mee kunt besparen. Laat de kraan niet onnodig lopen en douche zo kort mogelijk. Laat de verwarming wat lager staan, al is het maar een graad. Je kunt een dikkere trui aantrekken of wat meer in beweging blijven binnenshuis, om het toch warm te hebben tijdens koude dagen. Lampen hoeven ook niet onnodig aan te staan, net zoals apparaten – van de tv tot de gameconsole. Het zijn vaak kleine aanpassingen om je energierekening naar beneden te brengen. En controleer natuurlijk ook ieder jaar of het voordeliger is om over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit kost je even wat tijd en uitzoekwerk, maar is vaak de moeite waard.

Abonnementen stopzetten

In deze tijd is het heel gebruikelijk om allerlei abonnementen te hebben lopen. Voor de sportschool en voor streamingsdiensten: voor je het weet, heb je zo een heleboel abonnementen afgesloten. Als je deze allemaal gebruikt, is dat natuurlijk niet zo’n punt. Maar blijf er wel kritisch op: heb je een abonnement echt nodig? Laat het ook niet doorlopen als je er geen gebruik meer van maakt. Door af en toe even te controleren voor welke abonnementen je nog betaalt, kom je erachter of je deze nog allemaal nodig hebt. Anders is het zaak om je uit te schrijven of af te melden.

Van voordelig boodschappen doen tot abonnementen opzeggen: met eenvoudige aanpassingen lukt het al om te besparen in je huishouden. Hoe meer je je er bewust van bent waar je op kunt bezuinigen, hoe beter het lukt!

0 Shares:
You May Also Like