Wie Amsterdam kent of wie er woont, merkt dat de stad steeds groener wordt. Duurzaamheid komt ook meer en meer op de agenda van de gemeente te staan. En steeds meer inwoners kiezen ervoor om geen dierlijke producten meer te eten. Cappuccino’s worden vegan latte’s en er zijn meer fietsen dan auto’s te vinden. Maar wat zeggen de cijfers over Amsterdam die zichtbaar steeds duurzamer wordt? We nemen deze cijfers met je door.

 

Amsterdam heeft al jaren een groen karakter. En met een burgemeester die voeger fractievoorzitters van GroenLinks was, kun je haast niet anders. Zou je denken. Maar ook de cijfers over Amsterdam liegen er niet om. De Gezonde Stad, een organisatie die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken, zocht het uit.

 

Cijfers over huishoudelijk afval in Amsterdam

Zo bleek een inwoner van Amsterdam in 2017 minder huishoudelijk afval te produceren dan zijn grote concurrenten uit Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Sterker nog, ze produceerden per persoon 399 kilo minder huishoudelijk afval dan het jaar ervoor. Toch loopt Amsterdam ook achter, zeker op het gebied van afvalscheiding. Denk aan glas in de glasbak, plastic in een plasticcontainer en groenteresten op de composthoop. In 2017 werd slechts 27 product van het afval gescheiden, terwijl de rest van Nederland op gemiddeld 51 procent zit. Wat de cijfers over afgelopen jaren waren, is nog niet bekend.

 

Milieuvriendelijke oplossingen voor Amsterdam

Al flink wat aantal jaren heeft Amsterdam 39 windmolens staan. Een milieuvriendelijke wijze om een flink deel van Amsterdam te voorzien van groene energie. Deze vorm van energie is dan ook drie keer zo groot dan dat van zonne-energie. Nu kun je de stroom groen maken, maar ook de energie-labels van de huizen zijn belangrijk. In 2016 had 25 procent van de gelabelde huizen een energielabel van B of beter. Hierdoor werd er minder onnodig energie verbruikt. Milieuvriendelijk dus!

 

Ook in Amsterdam is het aantal elektrische auto’s gestegen. Tussen 2015 en 2018 reden er maar liefst 3800 elektrische auto’s rond in Amsterdam. Helaas is er meer nodig om een stad als Amsterdam vrij te maken van roetconcentraties en fijnstofconcentraties. De luchtkwaliteit is dan ook nog gezond of duurzaam te noemen, maar de concentraties blijven nog net binnen de adviesnormen.

 

Amsterdam en duurzaamheid in de toekomst

Als Amsterdam in de toekomst klimaatneutraal wil worden, dan zijn er nog een paar flinke verbeterpunten te zien. We zagen al dat Amsterdam minder afval scheidt dan de rest van Nederland. Ook op het gebied van voedselverspilling kunnen ze in Amsterdam nog beter scoren. We zien dan ook dat het beleid van de gemeente van Amsterdam zich de komende jaren inzet om verspilling en vervuiling tegen te gaan. Het creëren van een meer circulaire economie zal deze stad naar een hoger én duurzaam level tillen. Zo willen ze in 2020 bereiken dat zo veel mogelijk verkeer uitstootvrij is en dat 65% van het huishoudelijke afval is gescheiden. En willen ze in 2050 bereiken dat de CO2-uitstoot van de stad met 45% is gedaald. Zo willen ze van de stad een nog schonere en duurzamere stad maken die klaar is voor de toekomst.

 

0 Shares:
You May Also Like